Wysoki poziom homocysteiny we krwi ma związek z wieloma chorobami – między innymi miażdżycą, nowotworami czy osteoporozą. Mierząc jej poziom we krwi można z dużą dokładnością przewidzieć nawet ryzyko śmierci człowieka.

Skok homocysteiny o 5 umol/litr w jednym z badań równał się zwiększeniu ryzyka śmierci o 49%, na co składało się 50% zwiększone ryzyko śmierci z powodu chorób serca, 26% zwiększone ryzyko zgonu na raka, a także zwiększenie o 104% ryzyka śmierci z innych przyczyn.

W zasadzie każdy pacjent powinien mieć rutynowo przeprowadzaną kontrolę poziomu homocysteinynie cholesterolu, tylko właśnie jej. Badanie jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia.

Homocysteina jest zwykłym produktem ubocznym przemian w organizmie – aby jej poziom niebezpiecznie wzrósł, muszą być spełnione dwa warunki.

Po pierwsze trzeba dostarczać dużych ilości metioniny – aminokwasu egzogennego, obecnego głównie w mięsie. To właśnie konsumpcja nadmiaru mięsa, a co za tym idzie przebiałczenie jest główną przyczyną tych wszystkich problemów. Również spadek skuteczności procesów usuwania nadmiaru homocysteiny z krwi. Nawet niewielkie ilości alkoholu (jedno piwo dziennie) powodują wyraźny wzrost jej poziomu we krwi .

Po drugie niezwykle istotnym czynnikiem wzrostu homocysteiny jest niedobór kilku witamin, w tym: B12 wraz z B6, biotyną i kwasem foliowym (B9). Są one niezbędne w procesie deaktywacji homocysteiny.

Jeśli ich brakuje, organizm nie jest w stanie przeprowadzić kilku reakcji chemicznych, czego efektem jest zwiększanie poziomu zaangażowanych w nie „półproduktów” we krwi.

Podwyższony poziom homocysteiny groźniejszy niż cholesterol

Cholesterol pełni szereg pozytywnych funkcji w organizmie, między innymi wzmacnia system odpornościowy, wręcz jest niezbędny do jego działania – pacjenci ze zbyt niskim poziomem (mający „zdrowy” poziom cholesterolu LDL poniżej 70 mg/dl) mają nawet kilkukrotnie wyższe ryzyko zgonu z powodu sepsy.

Odpowiada on za stan skóry, poziom hormonów, regenerację uszkodzeń (w tym uszkodzeń naczyń krwionośnych) a nawet walkę z nowotworami.

Oczywiście zatyka on naczynia krwionośne prowadząc w końcu do zawału. Ale tutaj na scenę wchodzi zupełnie inna substancja – homocysteina.

Bardzo wielu pacjentów ma całkowicie czyste naczynia krwionośne, pomimo bardzo wysokiego poziomu cholesterolu, inni – mają bardzo mocno zapchane pomimo tego, że cholesterol mają poniżej 140.

Rozwiązanie tej zagadki jest bardzo proste, wręcz banalne – to nie ilość cholesterolu jest największym czynnikiem ryzyka, ale to, czy będzie on w stanie przylepić się do ścianki naczynia krwionośnego.

Dopóki podwyższony poziom homocysteiny nie wywoła uszkodzeń naczynia krwionośnego, cholesterol nie zacznie się do nich przylepiać.

Jakie jeszcze ryzyko niesie ze sobą podwyższony poziom homocysteiny?

Podwyższony poziom homocysteiny Bardzo mocno zwiększa ryzyko rozwoju choroby Alzheimera Podejrzewa się, że jest jednym z czynników – a może nawet główną przyczyną – rozwoju schizofrenii Obniżenie jej poziomu znacznie zmniejsza ryzyko wylewu krwi do mózgu. Prawdopodobnie negatywnych skutków jest o wiele więcej (o czym świadczy drastyczny wzrost śmiertelności u osób z wysokimi poziomami), ale jako że nie można czerpać zysków z jej obniżania, ciężko znaleźć sponsorów do kolejnych badań. Co trzeci człowiek, a w podeszłym wieku dwie trzecie populacji ma bardzo wysoki, wymagający obniżenia poziom.

Prawidłowy poziom homocysteiny

Badanie poziomu homocysteiny jest jednym z najdokładniejszych wskaźników stanu zdrowia. Poziom ten można oznaczać w moczu lub krwi. W moczu homocysteina wcale nie powinna się pojawiać, dlatego wynik dodatni badania poziomu homocysteiny w moczu zawsze świadczy o nieprawidłowościach. We krwi norma wynosi 5 – 14 mol/l. Jednak już ok. 11 – 13 mol/l może zacząć uszkadzać tkanki. Za poziom całkowicie bezpieczny najlepiej jest uznać wartość < 10 μmol/l.

Jak skutecznie obniżyć poziom homocysteiny?

Skuteczne obniżanie poziomu wymaga zastosowania witaminy B12 w formie metylokobalaminy, w dawce 500 µg, która obok głównego składnika – witaminy B12 zawiera również witaminę B6, biotynę i kwas foliowy.

Dlaczego B12 w postaci metylokobalaminy?

Metylokobalamina to aktywna postać witaminy B12. Nie musi ona zostać przetworzona w organizmie, tak jak na przykład: cyjanokobalamina (najpopularniejszy suplement B12). Cyjanokobalamina jest efektem połączenia samej witaminy oraz reszty cyjanowej.

Organizm musi tę resztę odłączyć i na to miejsce podstawić grupę metylową. Innymi słowy, wszystkie suplementy B12 oprócz metylokobalaminy są dla nas bezużyteczne, dopóki nie nastąpi to przestawienie. Organizm oczywiście poradzi sobie z tym. Jednakże proces ten jest dość powolny.

Stosując każdą formę suplementu B12 oprócz metylokobalaminy ryzykujemy nie tylko to, że na efekty terapii trzeba będzie czekać wielokrotnie dłużej, ale także to, że nigdy nie doczekamy się poprawy.

Dlaczego wysoka dawka – 500 µg?

Przyswajanie witaminy B12 jest procesem bardzo złożonym. Niezbędny do jej przyswojenia jest kwas żołądkowy, za pomocą którego B12 zostaje oddzielona oraz specjalna proteina (czynnik Castle’a) za pomocą której zostaje ona odtransportowana do jelita cienkiego, gdzie jest wchłaniana.

Niestety wraz z wiekiem sprawność tego mechanizmu spada, co może prowadzić do upośledzenia wchłaniania tej witaminy. Skuteczna będzie tutaj tylko odpowiednio wysoka dawka – 500µg.

Dlaczego w składzie preparatu z witaminą B12,powinny się znaleźć : biotyna, B6 i kwas foliowy?

Składniki te stanowią gwarancję prawidłowego przyswajania B12, jak również skutecznego obniżenia poziomu homocysteiny. Liczne badania potwierdziły bowiem, że za podwyższenie poziomu homocysteiny odpowiadają niedobory witaminy B12,witaminy B6, biotyny i kwasu foliowego. Idealny preparat składa się właśnie z tych elementów.

Bezpieczeństwo stosowania

Niezwykle istotnym czynnikiem przy wyborze preparatu jest również jego wysoka jakość. Tylko wtedy mamy gwarancję właściwego składu i bezpieczeństwa stosowania. Należy zwrócić uwagę , by preparat był produkowany zgodnie z GMP – zasadą dobrej praktyki produkcyjnej, czyli wg ścisłego nadzoru procesu produkcji. Oznacza to ścisłą kontrolę od momentu zaopatrzenia w surowce, poprzez produkcję, pakowanie, aż do składowania i dystrybucji preparatu. Dzięki temu eliminowane są wszelkie zagrożenia dotyczące zanieczyszczenia preparatu obcymi substancjami chemicznymi, czy szkodliwą mikroflorą.

Tym samym GMP gwarantuje skład preparatu zgodny z opracowaną recepturą, najwyższą czystość oraz bezpieczeństwo stosowania. Jest to szczególnie istotne w przypadku preparatów działających bezpośrednio na mitochondria komórki.

Stowarzyszenie Medycyny Mitochondrialnej poleca

Witamina_B12_MSE-2
Zobacz w sklepie

Witamina B12 MSE

 

 

Metylokobalamina w kompleksie B6, biotyny i kwasu foliowego

Zobacz w sklepie