Cukrowy detoks, czyli gorzka prawda o cukrzycy

Obecnie chyba nie ma osoby, która nie słyszałaby o cukrzycy.

Pewnie i Ty nie przypadkiem czytasz ten artykuł…

Niestety w dzisiejszych czasach bardzo łatwo doprowadzić do jej rozwoju. W przypadku cukrzycy typu II wystarczy zaledwie nieodpowiednia dieta i brak ruchu.

Mimo, że wielu z nas wie na temat tej choroby całkiem sporo, to wciąż popełniane są błędny, na które mało kto zwraca uwagę.  Zdecydowanie pocieszający jest fakt, że mamy wpływ na cukrzycę. Możemy skutecznie zapobiec jej rozwojowi. Szansą jest zmiana trybu życia.  Choroba daje nam sygnał – koniec lenistwa, czas pomyśleć o swoim zdrowiu. Sprawdźcie czy zrobilibyście wszystko, a zarazem tak niewiele, żeby zapobiec cukrzycy lub ją skutecznie leczyć?

Od insulinoopornosci do cukrzycy

Skąd, biorą się zaburzenia gospodarki cukrem?

Istnieje w organizmie człowieka mechanizm, który po spożyciu cukru lub węglowodanów szybko usuwa glukozę z krwiobiegu. W tym celu wydzielany jest hormon – insulina. Długotrwałe spożywanie pokarmów, które stymulują wydzielanie insuliny utrzymują ją na stale wysokim poziomie. Wówczas komórki naszego organizmu stają się oporne na insulinę i przestają prawidłowo na nią reagować. Rozwija się insulinooporność. Komórki przestają korzystać z tłuszczu, jako źródła energii na rzecz glukozy. Ponieważ mamy ograniczoną możliwość jej gromadzenia zaczyna odkładać się ona w postaci tkanki tłuszczowej i dochodzi do kolejnych chorób – nadwagi i otyłości.

Cukier prosty ulega szybkiemu rozłożeniu i niedługo po posiłku węglowodanowym znów jesteśmy głodni. Z powodu utrzymującego się wysokiego poziomu insuliny organizm korzysta z zapasów tłuszczu i znowu domaga się węglowodanów. Rozpoczyna się mechanizm błędnego koła. Pojawiają się niespecyficzne objawy: senność po posiłku, zmęczenie, spadki energii, problemy z koncentracją, drażliwość, napady głodu czy zachcianki na słodycze. Jak temu zapobiec?

 

Najlepszym sposobem na uniknięcie insulinooporności jest odpowiednia dieta i ruch !

Przede wszystkim należy odstawić toksyczny cukier. Nie jest to kolejny chwyt marketingowy, jego szkodliwość potwierdzają badania (1,2). Dotyczy to także wszystkich wysoko przetworzonych pokarmów, które zamiast dostarczać nam wartości odżywczych jeszcze pogłębiają niedobory pokarmowe. W cukrzycy i insulinooporności doskonale sprawdza się dieta LOGI. W diecie LOGI zaleca się spożywanie do około 50% dobrego tłuszczu, do około 30% węglowodanów złożonych oraz do około 20% białka. Dieta ta opiera się na produktach, które nie podnoszą gwałtownie poziomu insuliny. Eliminowane są produkty o wysokim indeksie glikemicznym: cukier, słodycze, słodzone napoje, produkty z białej mąki, biały ryż, czy ziemniaki. Osoby, u których występuje insulinooporność powinny też zmniejszyć ilość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia. Zalecane są węglowodany złożone pochodzące z warzyw oraz z produktów z pełnego ziarna. Konieczne jest zwiększenie podaży zdrowych tłuszczy: dobre masło, olej kokosowy, oliwa z oliwek, olej lniany bogaty w przeciwzapalne kwasy Omega 3. Zmiana ta spowoduje, że komórki przestawią się ze spalania glukozy na spalanie tłuszczu. Wskazane jest spożywanie mięsa, ryb, warzyw, owoców w umiarkowanej ilości, jaj, orzechów. Unikajmy rafinowanych tłuszczy, nabiału, słodkich warzyw (ziemniaki, buraki, marchew) i owoców (winogrona, banany, mango, gruszki, śliwki).

Istotny szczegół – nieprawidłowa diagnoza

Co ważne, w parze z prawidłową dietą powinna iść precyzyjna diagnostyka. Cukier we krwi może być podwyższony z powodu występowanie stanów zapalnych, czy silnego stresu. W takich przypadkach przepisywanie pochopnie leków na cukrzycę jest poważnym błędem. U niektórych zdarza się, że cukier może być na skrajnie wysokim poziomie, ale jednocześnie osoby te będą wytwarzały wystarczającą ilość insuliny, która niestety nie będzie działała prawidłowo (insulinoporność).

Jeśli oporność na insulinę nie zostanie zdiagnozowana, a dana osoba będzie przyjmowała standardowo przepisywaną przez lekarza insulinę, doprowadzi to do coraz większej insulinoporności. Po dłuższym czasie może wywołać dalsze konsekwencje od otyłości do wielu bardzo poważnych powikłań cukrzycowych.

Niezbędna pomoc – suplementacja

W obecnych czasach istnieje powszechny problem stopniowego wyjaławiania pól, co skutkuje niższą zawartością minerałów i witamin w uprawianych warzywach, czy owocach. Z tego względu nie sposób jest zapewnić sobie odpowiednią ilości składników potrzebnych do zachowania zdrowia. Mikroelementy są szczególnie ważne przy cukrzycy. Nieodpowiednia dieta i brak ruchu wywoła cukrzycę u osoby, która ma niski poziom cynku i chromu, ale nie wywoła choroby u osoby mającej wysoki poziom tych pierwiastków. Zwróćmy, zatem uwagę na najważniejsze z nich.

Chrom jest chyba najbardziej znanym suplementem w cukrzycy. Niestety jest on tylko jednym z elementów. Zmiany następują powoli i wymagają jednoczesnego uzupełniania całej grupy substancji odżywczych. Przyjmowanie chromu przyniesie największe efekty u osób z wczesną cukrzycą i z największymi niedoborami. W jednym z badań po suplementacji chromu spadł wskaźnik hemoglobiny glikowanej oraz poziom cholesterolu (3). Z innych badań wynika, że grupa pacjentów otrzymująca chrom w ciągu 3 tygodni wyraźnie obniżyła poziom hemoglobiny glikowanej, cholesterolu, trójglicerydów, a przede wszystkim glukozy na czczo (ze 190 mg/dl do 150 mg/dl) (4). Skuteczne dawki powinny wynosić 200-400 mg dziennie. Warto zadbać o najwyższą przyswajalność chromu, którą gwarantuje preparat chrom MSE. Zapewnia to trójwartościowa forma taka jak w naturalnej żywności. Jest to preparat roślinny pozyskany z algi Spiruliny Platensis. Chrom pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi oraz pełni ważną funkcję w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów.

U cukrzyków występuje szczególnie niski poziom cynku. Pierwiastek ten obniża poziom glukozy na czczo – niemal o 20 mg/dl, po 2 godzinach od testu prowokacji średnio o 35mg/dl, a poziom hemoglobiny glikowanej o 0,54% (5). Suplementacja cynku zmniejszania ryzyko zachorowania na nowotwory – w zależności od badania, była to redukcja nawet pięciokrotna (6,7,8). Preparat cynku dwuwartościowego MSE został związany z białkiem występującym w mikroaldze spirulina platensis doskonale wchłania się w organizmie i nie jest przedwcześnie wydalany, w przeciwieństwie do cynku w innej formie. Gwarantuje to jego wysoką biodostępność.

Równie często u osób z cukrzycą wstępuje niedobór witaminy B1. Wspomaga ona regulację poziomu cukru w organizmie. Co ważniejsze chroni układ nerwowy oraz krwionośny, dlatego jej niski poziom jest bardzo niebezpieczny. Prowadzi do najgroźniejszych powikłań, takich jak „stopa cukrzycowa” czy zapalenie nerwów (9,10,11). Suplementacja tej witaminy jest nieoceniona w cukrzycy.

Także aktywna forma witaminy B3 – nikotynamid ma potwierdzony naukowo wpływ na leczenie cukrzycy. Witamina ta spowodowała znacznie łagodniejszy przebieg choroby oraz poprawiła gospodarkę insuliną (12,13).

Cukrzycy przyjmujący leki z substancją czynną metforminą, powinny badać poziom witaminy B12 we krwi. Przy niskim poziomie tej witaminy, powinni przyjmować preparat z witaminą B12 kwasem foliowym, biotyną oraz witaminą B6.

Nie zastąpimy niczym suplementacji koenzymem Q10. Podczas cukrzycy zaburzony jest metabolizm komórkowy, który może przywrócić właśnie ta substancja.

W cukrzycy poziom koenzymu Q10 bardzo mocno spada, co ma podwójne konsekwencje – zarówno utrudnia przyswajanie składników odżywczych przez komórki oraz zwiększa ryzyko komplikacji i wystąpienia innych schorzeń cywilizacyjnych.

W badaniach klinicznych koenzym Q10 zmniejszył nadciśnienie oraz poziom hemoglobiny glikowanej, jednocześnie aż trzykrotnie zwiększając stężenie we krwi, niwelując tym samym niedobory (14). Uzupełnienie go powinno być nieodłącznym elementem terapii.

Także słynna już witamina D3 ma swoje zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Kilkukrotnie testowano ją u chorych. Jednak dopiero suplementacja wyższymi dawkami przyniosła rezultaty (15). Powinno się stosować minimum od 2 tysięcy ( jednostek międzynarodowych) IU dziennie w okresie letnim, do nawet 5000 IU dziennie w zimie.

Należy zaznaczyć, że aby uzyskać odpowiedni efekt terapeutyczny należy użyć kilku różnych środków, a suplementacja jednej substancji nie jest wystarczająco skuteczna w przywróceniu prawidłowej gospodarki cukrem. Dlatego też warto stosować preparat kompleksowy. Wiodącym w tej grupie preparatów jest Diabetes BilDi®, który został opracowany przez firmę MSE dr Enzmann, która jest wiodącym producentem suplementów diety w Niemczech i tworzy najwyższej jakości preparaty. Precyzyjnie dobrane składniki wpływają na regulowanie gospodarki glukozy we krwi. W skład wchodzą: tauryna, koenzym Q10, niacynamid (witamina B3), cynk, l- glicyna, kwas glutaminowy, l- cysteina, witamina B1, kwas pantotenowy (witamina B5), chrom i witamina D. Składniki preparatu wykazują wysoki stopień czystości i dzięki temu doskonałą przyswajalność i bezpieczeństwo stosowania.

 

Tagi: cukrzyca, insulinooporność, dieta LOGI, suplementacja, witamina B1, B3, B12, cynk, chrom, witamina D3, koenzym Q10, indeks glikemiczny.

 

Bibliografia:

  1. Lustig RH, Schmidt LA, Brindis CD.: The toxic truth about sugar. 2012 Feb
  2. Luc Tappy.: Toxic’ effects of sugar: should we be afraid of fructose? BMC Biol. 2012
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9356027
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15296075
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22515411
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518236/
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19235036
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15713965
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18220605
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21564442
  11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21342411
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15132730
  13. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9625292
  14. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12428181
  15. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21564442

Stowarzyszenie Medycyny Mitochondrialnej poleca:

Zaburzony metabolizm insuliny, nieprawidłowa tolerancja glukozy, nieprawidłowa glikemia
Zobacz w sklepie

Diabetes BilDi®

 

 

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia (dieta zbilansowana) do stosowania w zaburzonym metabolizmie insuliny, przy nieprawidłowej glikemii na czczo oraz nieprawidłowej tolerancji glukozy.

Zobacz w sklepie
  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/941870