Serwatka to żółto – zielona „woda mleczna”, która powstaje po całkowitym ścięciu mleka i może być produktem ubocznym przy produkcji serów. Przez długi czas uważano ją za odpad i wlewano do poideł dla bydła. Nikt wtedy jeszcze nie podejrzewał, że być może składniki zawarte w serwatce mają tak pozytywny wpływ na stan zdrowia bydła. Dopiero w latach osiemdziesiątych, dietetyk dr Helmut Anemueller, studiując swoje naukowo medyczne archiwum, odkrył na nowo moc leczniczą serwatki. Dzięki niemu właśnie ten ,,napój” znalazł ponownie zastosowanie w nowoczesnej medycynie.

Moc serwatki znana od starożytności

Nowożytni naturopaci stosują serwatkę tam, gdzie już dawno odnosili sukcesy starożytni. Ma ona zastosowanie w leczeniu zaburzeń przemiany materii, osłabieniu perystaltyki jelit, chorobach wątroby, czy w kuracjach oczyszczających. W 1986 roku, po analizie naukowej przeprowadzonej na Uniwersytecie w Ulm, dieta serwatkowa została wpisana na oficjalną listę diet. Dzisiaj, w wielu uzdrowiskach, kuracja oparta na piciu serwatki MOLKUR należy do standardowych zabiegów.

Tradycyjna receptura wciąż aktualna

Od wielu lat w Niemczech ten brązowy kwaskowaty płyn „aplikowany” był jako sprawdzony domowy środek na przeziębienia, biegunki oraz każdą przypadłość wieku dziecięcego. Początkowo produkt ten był stosowany u zwierząt domowych, ponieważ zwalczał pryszczycę, ale pomagał też w leczeniu innych schorzeń i obrażeń u zwierząt, następnie stosowano go u ludzi. W myśl zasady medycyny naturalnej – środek, który dobrze służy zwierzętom, często przynosi korzyści ludzkiemu zdrowiu. Duża butelka koncentratu serwatki  MOLKUR powinna stanowić standardowe wyposażenie w każdym domu.

Skoncentrowana moc mleka

Koncentrat serwatki MOLKUR zawiera wiele ważnych składników mleka (szczególnie ważnym składnikiem jest kwas mlekowy). Stężona konsystencja (koncentrat) tych komponentów dodatkowo potęguje ich wpływ na zdrowie.

+ Kwas mlekowy     

Kwas mlekowy powstaje w ludzkich jelitach na skutek procesów fermentacyjnych laktozy z udziałem bakterii mlekowych i jest ważnym czynnikiem wpływającym na odbudowę i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej. Powstrzymując i wypierając chorobotwórcze, tzw. patogenne zarazki i bakterie gnilne, wpływa bezpośrednio na system immunologiczny, odciąża i wzmacnia jego funkcjonowanie. Wyjątkową uwagę należy zwrócić na racemiczny – (R)kwas mlekowy, najlepiej i bez zagrożenia przekwaszeniem, przyswajany przez ludzki organizm.

Koncentrat serwatki powstaje w procesie fermentacji serwatki zaszczepionej bakteriami mlekowymi. Mleko, z którego powstaje serwatka MOLKUR  w najczystszej, wolnej od produktów ubocznych formie, pochodzi ze ekologicznego wypasu krów. Podczas ostrożnego przetwarzania, zostaje ona wzbogacona o (R)kwas mlekowy ( kwas mlekowy racemiczny). Kiedy zawartość kwasu mlekowego w wyjściowym produkcie – czystej serwatce – wynosi ok. 0,5 – 1%, tak w koncentracie serwatki może on wzrosnąć aż dziesięciokrotnie, a więc zawierać do 10%. Powoduje to, że produkt ma ostry, kwaskowaty smak. Forma koncentratu wymaga jednak dozowana preparatu kropelkami i pozwala na mieszanie go z innymi płynami. Poza tym kwas mlekowy nie wpływa ujemnie na żołądek, przeciwnie wręcz, pomaga w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego.

 

Działanie (R)kwasu mlekowego racemicznego:

+ dezynfekujące i bakteriobójcze w stosunku do niektórych bakterii gnilnych

+ hamujące chorobotwórcze zarazki

+ odbudowujące florę jelitową ( np. po leczeniu antybiotykami)

+ wspomagające trawienie

+ odciążające w zaburzeniach przemiany materii

+ wzmacniające serce i regulujące krwiobieg

+ wzmacniające w stanach osłabienia

+ uśmierzające (łagodzące) w chorobach skóry

+ chroniące śluzówki

 

WŁAŚCIWOŚCI SERWATKI – SKŁAD:

 

KWAS RACEMICZNY:

Zawarty w koncentracie serwatki  MOLKUR  kwas mlekowy racemiczny pełni w organizmie człowieka jeszcze inne bardzo istotne funkcje, jak: wspomaganie produkcji energii w mięśniach, wątroby i powstawanie czerwonych krwinek. Poza tym jest „materiałem budowlanym” dla glukozy, kwasów tłuszczowych i steroidów, do których należą między innymi kwasy żółciowe, hormony płciowe, witaminy z grupy D i glikozydy nasercowe. Ważna jest też jego funkcja jako substancji ochronnej, zapobiegającej rozprzestrzenianiu się w jelitach chorobotwórczych mikroorganizmów. Kwas mlekowy ma również wzmacniający wpływ na śluzówki, przez co reguluje też środowisko pH wydzieliny z pochwy i chroni kobiece narządy płciowe przed zarazkami chorobotwórczymi. Jako składnik naturalnego „kwasu płaszcza skóry” (lub filmu hydrolipidowego) i chroni skórę przed wysuszaniem.

Poprzez dezynfekujący i bakteriobójczy wpływ na kwaśno – wrażliwe bakterie, kwas mlekowy racemiczny działa w organizmie człowieka zarówno jak probiotyk (z gr. dla życia) i antybiotyk (z gr. przeciw życiu).

LAKTOZA                                                                                                                                                        

Jest tak zwanym dwucukrem – disacharydem , składającym się z monocukrów: glukozy i galaktozy. Podczas procesu trawienia laktoza przedostaje się w prawie nie zmienionej formie do jelita cienkiego, i dopiero tam zostaje ona przetworzona na kwas mlekowy. Ten z kolei, poprzez zdolność wypierania bakterii gnilnych, wpływa pozytywnie na florę jelitową. Laktoza pobudza ruchy perystaltyczne w jelitach, przez co często jest wykorzystywana jako środek przeczyszczający.

U niektórych osób jednak występuje niestrawność laktozy, określana przez lekarzy jako nietolerancja laktozy, która często błędnie uważana jest za alergię na białka mleka. Jest to genetycznie uwarunkowany wrodzony niedobór enzymu trawiennego laktazy, odpowiedzialnego za trawienie laktozy. Konsekwencją tego jest powstawanie w jelitach gazów fermentacyjnych prowadzących do wzdęć, bólu brzucha i biegunki.

Po przeprowadzeniu testu tolerancji laktozy, lekarz może bezsprzecznie zdiagnozować nietolerancję laktozy i w zależności od tego jakie jest nasilenie nietolerancji zalecić odpowiednią dietę. Zawartość laktozy w koncentracie serwatki  MOLKUR jest jednak tak niska, że tylko w nielicznych przypadkach zaobserwowano występowanie objawów nietolerancji produktu.

KWAS ORTOWY      

Ta substancja czynna, której nazwa pochodzi od greckiego słowa „oros” – serwatka, często, zwłaszcza w reklamach produktów zawierających kwas orotowy jako osobny suplement diety, nazywana jest błędnie witaminą B¹³. I chociaż nie stwierdzono naukowo ani schorzeń związanych z jej brakiem, ani dziennego zapotrzebowania, to substancja ta odgrywa ważną rolę w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B¹².

Na podstawie informacji zawartych w leksykonie medycyny naturalnej czytamy, że kwas orotowy w połączeniu z magnezem ma wpływ na przemianę materii komórek, przez co odgrywa ogromną rolę w metabolizmie materiału genetycznego DNA (kwasu deoksyrybonukleinowego). Dodatkowo zakłada się jego udział w ochronie komórek wątroby przed absorbowaniem substancji trujących i przypisuje mu się funkcję odtruwającą. Może być to potwierdzeniem skutecznego działania kuracji serwatkowej przy leczeniu podwyższonych czynności wątroby.

Wydaje się być pewne to, że kwas orotowy pełni funkcję „przemytnika” przy wchłanianiu magnezu do organizmu. To, czy kwas orotowy ma działanie hamujące zachorowanie na raka nie jest dotąd naukowo udowodnione, chociaż istnieje wiele wskazówek potwierdzających jego ochronny wpływ na komórki.

MINERAŁY I PIERWIASTKI ŚLADOWE                                                                                                                     

Koncentrat serwatki zawiera wszystkie minerały znajdujące się naturalnie w serwatce, częściowo w śladowych ilościach. Jednak według teorii medycyny naturalnej, nie zawsze ilość minerałów decyduje o efekcie działania,  a współdziałanie wielu, tych naturalnie ze sobą powiązanych elementów. Uważa się, że wiele z nich uzupełnia się wzajemnie, potęguje swoje działanie lub wspiera, a nawet umożliwia, przyswajanie innych witalnych substancji.

KWAS KRZEMOWY                                                                                                                                                                      

To mikroelement powstały z połączenia krzemu, tlenu i wodoru. Krzem jest drugim najczęściej występującym elementem chemicznym na ziemi. I chociaż w organizmie ludzkim znajduje się mniej niż 1,5g krzemu (głównie w kościach, skórze i arteriach), to jest on tzw. esencjonalnym, to znaczy niezbędnym do życia elementem.

Kwasy krzemowe biorą udział w procesie budowy kości i odbudowy tkanki łącznej. Jego niedobór objawia się poprzez suchą, spierzchniętą skórę, łamliwe paznokcie i rozdwajanie się końcówek włosów. Zdrowa i wyważona żywność w zupełności pokrywa zapotrzebowanie organizmu na kwas krzemowy, ale nadmierna konsumpcja taniej i łatwej w produkcji żywności zawierającej tzw. puste kalorie, pieczywa z białej mąki czy Fast Foodu może szybko spowodować jego niedobór. Dzienne zapotrzebowanie na kwas krzemowy wynosi ok. 30 mg.

ŻELAZO                                                                                                                                                            

Jest niezbędne do produkcji erytrocytów – czerwonych krwinek, związanych w krwi głównie w postaci hemoglobiny, oraz do przenoszenia tlenu we krwi i tkankach. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie żelaza przez organizm regulowane jest według indywidualnych potrzeb. W pożywieniu najwięcej żelaza znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego też wegetarianie powinni szczególnie dbać o włączenie do posiłków produktów bogatszych w żelazo. Dotyczy to również kobiet przechodzących obfite menstruacje, podczas których razem krwią wydalane jest też żelazo.

WAPŃ                                                                                                                                                            

Jego obecność w organizmie ma decydujący wpływ na stabilność i elastyczność całego układu kostnego człowieka. Wapń jest minerałem występującym w organizmie człowieka w największych ilościach i znajduje się, w postaci związku chemicznego, w kościach i zębach. Zalecane dzienne spożycie wapnia dla dorosłych wynosi od 1000 do 1200 mg. Mleko, nabiał i serwatka zawierają stosunkowo duże ilości wapnia.

Organizm ludzki jest tak skonstruowany, że stara się utrzymać poziom wapnia w normie i jeśli dostarczymy mu zbyt mało wapnia z pożywieniem, zacznie uwalniać go z kości. Jeśli stan ten będzie trwał zbyt długo kości staną się nieelastyczne i kruche. Jeżeli ilość wapnia dostarczanego z pożywieniem będzie zbyt duża, zostanie on zmagazynowany w kościach. W okresie menopauzy w organizmach kobiet zachodzą zmiany hormonalne prowadzące do odwapnienia kości i szczególnie w tym czasie należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości wapnia, czy to z pożywieniem, czy przy wspomagając dietę preparatami uzupełniającymi. W przeciwnym razie może dojść do osteoporozy, która cechuje się zwiększoną łamliwością kości (rozpoznać ją można po skrzywieniu kręgosłupa). Do odwapnienia kości prowadzi też nadużywanie alkoholu, picie zbyt dużej ilości kawy i nieprawidłowa dieta, bogata w białko i sól.

MAGNEZ

Kiedy u pacjentów, którzy przeszli zawał serca, zauważono poważny niedobór magnezu, poświęcono mu szczególną uwagę. U ludzi zdrowych i przestrzegających pełnowartościowej diety niedobór magnezu występuje niezmiernie rzadko. Przyswajanie magnezu utrudnia nadużywanie alkoholu i nieprawidłowa, bogata w białko i tłuszcz, dieta.

Niedobór magnezu można łatwo rozpoznać, objawia się najczęściej poprzez bolesne skurcze mięśni łydek lub kurcze mięśni podczas sportu. Inne symptomy to migrena, brak koncentracji, nagłe podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi lub zaburzenia rytmu serca. Oznacza to radykalnie niski poziom magnezu w organizmie i dlatego wskazane jest przyjmowanie go przez dłuższy czas.

PIERWIASTKI ŚLADOWE I INNE

Obok wyżej wymienionych minerałów koncentrat serwatki zawiera też bardzo małe ilości sodu, potasu jak również fosforanów, chlorków i siarczanów, które odgrywają znaczącą rolę w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie.

Są to – jak sama nazwa wskazuje – elementy występujące w organizmie w ilościach śladowych i potrzebne są przede wszystkim do funkcji kontroli ludzkiego organizmu. Często odgrywają rolę katalizatora umożliwiającego wiele procesów przemiany materii. Niektórym z nich przypisuje się rolę ochronną komórek, dzięki czemu organizm jest w stanie trzymać „w ryzach” komórki rakowe. Pierwiastki śladowe znajdujące się w koncentracie serwatki to przede wszystkim mangan, cynk, miedź i kobalt.

WITAMINY Z GRUPY B

Również witaminy z grupy B wchodzą w skład koncentratu serwatki. Tutaj bardzo ważne jest ich wzajemne oddziaływanie.

Chociaż główną substancją czynną koncentratu serwatki jest kwas mlekowy, to również inne składniki, zarówno minerały jak i pierwiastki śladowe, odgrywają ważne rolę w całościowym koncepcie zdrowotnym produktu.

Z tego punktu widzenia sensowne i zawsze korzystne dla utrzymania zdrowia jest codzienne przyjmowanie produktów serwatki, nawet wtedy, gdy nie występują zaburzenia nastroju, lekkie dolegliwości i schorzenia.

Warto również  zwrócić uwagę na wyjątkowe zalety preparatów kwasu mlekowego. Istnieją preparaty, które mogą wzmacniać system ochronny organizmu przez śluzówkę jelita, ale tylko serwatka wpływa na  bezpośrednie reakcje odpornościowe, takie jak np. stymulacja komórek pomocniczych T.

Dlatego też koncentraty serwatki mogą być przyjmowane zapobiegawczo, bez obaw o uzależnienie. Nawet osoby, które z powodu chorób autoimmunologicznych nie powinny przyjmować stymulujących odporność środków, mogą bez obaw – na podstawie aktualnego stanu wiedzy – codziennie przyjmować kwas mlekowy.

 

—————————————————————————————————————————————————————————

KONCENTRAT SERWATKI MOLKUR – PIĘĆ RAZY na ,,TAK ”

Bazujące na doświadczeniach medycyny niekonwencjonalnej klasyczne koncentraty serwatki jak „Molkur” zostały uznane w Niemczech jako oficjalne leki. Działanie tych preparatów, można z grubsza podzielić na pięć obszarów:

1.Bezpośrednie działanie bakteriobójcze                                                                                                             

Na podstawie eksperymentów udowodniono, że przy stosowaniu serwatki, czynniki zakaźne infekcji, np. gronkowce, paciorkowce, pseudomonas są miedzy innymi: zabijane, względnie ich rozwój zostaje hamowany. W przypadku bakterii koli i zakażeń mieszanych udowodniono takie samo działanie. Przy czym ważne jest: im większe jest stężenie serwatki, tym szybsze działanie. Dlatego w infekcjach jamy ustnej i gardła – jeżeli nie istnieje indywidualna nietolerancja – poleca się przyjmowanie preparatu w postaci nierozcieńczonej.

2. Pośrednie działanie bakteriobójcze                                                                                                                      

Molkur działa na zasadzie „katalizatora” ważnych biologicznych procesów wpływających na obronę przeciwko procesom chorobowym, przy czym system obronny organizmu pobudzany jest do wzmożonego działania czyli optymalnej produkcji przeciwciał. Ponadto poprzez obniżenie wartości pH śluzówek, (R)kwas mlekowy wzmacnia ich funkcję obronną przeciwko chorobotwórczym mikroorganizmom.

3. Działanie przeciwzapalne                                                                                                                            

Połączone działanie kwasu mlekowego, minerałów i substancji śladowych wywołuje ściąganie (napinanie) tkanek, efektem czego jest szybkie łagodzenie objawów zapalnych.

4. Pobudzanie i regulowanie flory jelitowej                         

Dzięki serwatce komórki są pobudzane do lepszego pożytkowania zasobów dostarczanej energii. Poprzez wysoką zawartość (R)kwasu mlekowego racemicznego zapewniane jest dokładne dostosowanie mikroflory (zmiana środowiska), np. jelitowej czy waginalnej.

5.Wzmocnienie układu odpornościowego                                                                                                        

Zawarty w MOLKUR serwatki skoncentrowany (R)kwas mlekowy jest naturalnym wytworem bakterii kwasu mlekowego, rozwijających się wyłącznie w środowisku mleko – kwaśnym. Produkowany przez nie kwas mlekowy obniża wartość pH (wartość kwaśno – zasadową) i, poprzez hamowanie rozrostu obcych bakterii, optymalizuje ich przestrzeń życiową. Szczepy bakterii wrażliwych na kwas nie mogą się w takim środowisku rozwijać i wypierane są przez pożądane bakterie kwasu mlekowego. Tym samym, bakterie kwasu mlekowego, można swobodnie określić jako „planistę treningu” systemu immunologicznego, przyczyniającego się do wzmocnienia naturalnych sił obronnych organizmu.

 ————————————————————————————————————————————————————————–

KIEDY STOSOWAĆ SERWATKĘ  MOLKUR?

1. Biegunka –

czyli reakcja alergiczna błony śluzowej przewodu pokarmowego na niektóre produkty spożywcze,  nadużywanie środków przeczyszczających i alkoholu, zarazki chorobotwórcze, podrażnienie lub zapalenie śluzówki żołądka. W następstwie przyjmowania leków (np.: antybiotyków). U osób wrażliwych również w ekstremalnych stanach stresowych lub strachu. (Powiedzenie: „Ze strachu w portki narobił ”).

Jak sobie pomóc ? Zrezygnować z przyjmowania posiłków o stałej konsystencji. Kilkakrotnie w ciągu dnia pić 20 – 30 kropel Molkur, rozpuszczonych w szklance wody. Po ustaniu objawów kontynuować przyjmowanie produktu przez następnych kilka dni (2 – 3 razy dziennie).

 

2. Dolegliwości wątroby  –                                       

występują przy nadużywaniu Alkoholu, niewłaściwym lub zbyt obfitym jedzeniu (jedzenie słodyczy bez zahamowań może – bez alkoholu – spowodować uraz wątroby!). Długotrwałe problemy i stres.

Jak sobie pomóc ? Koncentrat serwatki, rozpuszczony ww. proporcji 20 – 25 kropli na szklankę wody, pić powoli, małymi łykami przed każdym posiłkiem.

Dolegliwości wątroby nie następują nagle, spowodowane są długotrwałym stylem życia. Regularne przyjmowanie preparatów koncentratu serwatki, a szczególnie jej wpływ na florę bakteryjną jelit, odciąża wątrobę. Obok (R)kwasu mlekowego racemicznego, naturalnymi produktami chroniącym wątrobę są też karczoch i ostropest plamisty.

 Osoby, które nadużywają alkoholu i spożywają nadmierne ilości słodyczy, powinny regularnie poddawać się kontroli lekarskiej, w celu sprawdzenia stanu wątroby. Jako że kombinacja alkoholu z cukrem może obciążyć wątrobę (Hyperglikemia), to szczególnie ludzie chorujący na cukrzycę powinni preferować nowoczesne artykuły produkowane z niskokalorycznego cukru oraz białe, wytrawne wino.

 

3. Katar-

może wystepować przy wychłodzeniu, zarażeniu wirusowym przenoszonym drogą kropelkową.

Jak sobie pomóc ? 2 – 3 razy dziennie płukać nos roztworem koncentratu serwatki (w proporcji: 10 kropli na ½ szklanki ciepłej wody). Dodatkowo, w celu wzmocnienia i pobudzenia systemu immunologicznego pić 3 razy dziennie po 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczony w ½ szklanki wody lub soku pomarańczowego. Płukanie jamy ustnej roztworem koncentratu serwatki zapobiega rozsiewaniu zarazków w obszarze gardła.

Stosowanie kuracji kwasem mlekowym może obalić mądrość starego powiedzenia: „katar nieleczony trwa aż 7 dni, a leczony tylko tydzień”. Poprzez wpływ preparatu na wzmocnienie systemu odpornościowego i jego funkcję dezynfekującą śluzówki, czas infekcji zostaje skrócony.

 

4. Odbijanie i uczucie sytości –                                                                                                                            

może występować przy  szybkim jedzeniu (syndrom Fast – Food), ,,łykaniu”  powietrza, nadużywaniu alkoholu, przekwaszeniu (powiedzenie: „To mi się kwaśno odbije”), ale też przy nasilonym stresie, nerwowości i presji.

Jak sobie pomóc?  Przyjmować po jedzeniu, 20 kropli Molkur nierozcieńczonych lub rozcieńczonych w ½ szklanki wody.

Kwas mlekowy pobudza soki trawienne, co prowadzi do odbudowy optymalnego środowiska bakteryjnego w żołądku.„Tylko spokój może nas uratować” – również jeśli chodzi o żołądek. Dlatego trzeba znaleźć czas na spokojny posiłek. Lepiej zrezygnować z pośpiesznej przekąski, a za to delektować się posiłkiem w spokoju.

 

5. Osłabienie trawienia-   

występuje przy nie uwarunkowanym organicznie niedoborze kwasów trawiennych, występujących procesach gnilnych  i fermentacyjnych w jelitach.

Jak sobie pomóc? Po jedzeniu pić małymi łykami 20 – 30 kropli Molkur rozpuszczonych w wodzie. Zapobiegawczo można stosować serwatkę przez dłuższy-  czas pić 2 – 3 razy dziennie po 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczonych w wodzie.

 Kwas zawarty w (R)kwasie mlekowym racemicznym pobudza produkcję kwasu w żołądku i polepsza perystaltykę jelit. Dezynfekujące działanie (R)kwasu mlekowego powoduje niszczenie bakterii gnilnych i fermentacyjnych.Osoby cierpiące na osłabienie trawienia powinni unikać ciężkich i tłustych potraw, oraz przed i podczas jedzenia nie przyjmować dużej ilości płynów.                                            

 

6. Przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych –                                                                                  

początkowo objawia się  swędzeniem  w nosie i gardle oraz kichaniem. Następne objawy to nieżyt nosa, kaszel i ból gardła.Jest to oddziaływanie wirusów powodujących katar i przeziębienie występuje najczęściej u osób, których system immunologiczny jest osłabiony.

Jak sobie pomóc? Już przy pierwszych objawach powinno się zacząć przyjmować koncentrat serwatki- Molkur kilkakrotnie w ciągu dnia, po 25 – 30 kropel. Ma on wpływ na wzmocnienie układu immunologicznego. Przy katarze i suchym nosie – w zależności od indywidualnej tolerancji – używać rozcieńczonego koncentratu do nawilżania i dezynfekowania śluzówki nosa. Przez aktywny wpływ bakterii kwasu mlekowego na tzw. tkankę mezenchymatyczną jelita cienkiego inicjowany jest wzmożony rozrost komórek ochronnych.

 

7. Przeziębienie- profilaktyka                          

Jak sobie pomóc ? Przyjmować 3 razy dziennie po 30 – 40 kropli Molkur, rozcieńczonych w szklance wody. Skoncentrowany (R)kwas mlekowy racemiczny stabilizuje, względnie regeneruje system immunologiczny poprzez śluzówkę jelit, dzięki czemu nasz organizm jest mniej podatny na niebezpieczeństwo zainfekowania.W okresie sprzyjającym przeziębieniom można zapobiegawczo przyjmować koncentrat serwatki bez obaw o skutki uboczne czy możliwość uodpornienia się na działanie produktu.

Suchość w nosie jest nie tylko nieprzyjemna. Przez wysuszoną, a co się z tym wiąże, niesprawną śluzówkę do organizmu mogą łatwo przedostawać się szkodliwe bakterie (np.: w okresie sprzyjającym przeziębieniom). Kwas mlekowy wchodzący w skład koncentratu serwatki pobudza naturalną produkcję śluzu w nosie, a poprzez przywrócenie właściwej wartości pH śluzówki, odbudowuje naturalną funkcję obronną.Roztwór koncentratu serwatki można przelać do buteleczki z rozpylaczem i przez to w łatwy sposób można nawilżać komorę nosową nawet w podróży.

 

8. Wzmocnienie systemu immunologicznego/ podnoszenie odporności                                      

Osłabienie systemu immunologicznego spowodowane jest  przez wysokie obciążenie organizmu, stres, zbyt mało snu lub nadużywanie używek.

Jak sobie pomóc?  Koncentrat serwatki przyjmować 3 – 4 razy dziennie po 25 – 30 kropli w połączeniu z wodą lub maślanką.

 

9. Zaburzenia pracy jelit, zapalenie jelit                                                                                    

Bezpośredni wpływ na stany zapalne jelit mają: zepsute produkty spożywcze, reakcja alergiczna błony śluzowej przewodu pokarmowego na niektóre produkty spożywcze, nieznana, egzotyczna kuchnia, używki. Często również stres, nerwowość i strach (zdenerwowanie) np.: przed egzaminem.

Jak sobie pomóc?  Przyjmować rano, w południe i wieczorem, każdorazowo przed jedzeniem, 20 – 30 kropli Molkur rozcieńczonych w ½ szklanki ciepłej wody. Pić powoli, małymi łykami. Zawarty w produktach serwatki skoncentrowany (R)kwas mlekowy zapewnia dokładne dostosowanie flory bakteryjnej w środkowym i dolnym odcinku jelit, obniża wartość pH, przez co optymalizuje przestrzeń życiową, niezmiernie ważnych dla flory jelitowej, bakterii jelitowych.

10. Zaburzenia żołądkowe, nieżyt żołądka                              

Podrażnienie śluzówki żołądka może być spowodowane spożywaniem ostrych potraw i alkoholu, stresem, kłopotami, pośpiechem, również nerwowym spożywaniem posiłków.

Jak sobie pomóc?  Pić 3 – 4 razy dziennie po 20 – 30 kropli Molkur. Przed połknięciem preparat potrzymać krótko w buzi.

Kwas mlekowy racemiczny wpływa pozytywnie na zaburzenia funkcji wydzielniczej błony śluzowej żołądka. Wspiera rozkład białek przez enzym trawienny – pepsynę. Jednocześnie, w celu zwiększenia naturalnej ochrony żołądka, pobudza komórki śluzówki do zwiększonej produkcji śluzu.

 

11.  Zapalenie gardła            

Jak sobie pomóc?  Kilka razy dziennie, szczególnie po posiłkach płukać gardło roztworem koncentratu serwatki (30 – 40 kropli rozcieńczonych w szklance wody).Lekkie i mało bolesne zapalenie gardła znika często już po kilkudniowej kuracji. Kwas mlekowy w serwatce ma przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie. Przy leczeniu antybiotykami płukanie gardła może działać wspomagająco.

W okresie sprzyjającym przeziębieniom można zapobiegawczo płukać gardło koncentratem serwatki. W przeciwieństwie do innych środków dezynfekujących jamę ustną, koncentrat serwatki nie niszczy „dobrej” flory bakteryjnej jamy ustnej.

 

12. Zgaga                                                                                                                                                            

Najczęściej jest następstwem długotrwałego nadużywania kawy i alkoholu i stresu. Jej przyczyną może być też zbyt obcisłe ubranie i nadwaga. Może występować w czasie ciąży, a po porodzie zniknąć samoczynnie.

Jak sobie pomóc? : Zapobiegawczo: pić małymi łykami 3 razy dziennie 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczonych w ½ szklanki wody. Przez unormowanie stanu błony śluzowej żołądka często następuje poprawa.

Unikać pośpiesznego jedzenia, używek i nadwagi. Przyjmowanie leków na zgagę i nadkwaśność żołądka łagodzi tylko objawy zgagi, ale nie zapobiega dalszej, nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych. Długotrwała i nieleczona zgaga może być przyczyną zapalenia przełykuAby utrzymać zgagę w „ryzach” wystarczy często zmiana przyzwyczajeń pokarmowych i stylu życia.

 

————————————————————————————————————————————————————————–

SYSTEM IMMUNOLOGICZNY – CO WARTO JESZCZE O NIM  WIEDZIEĆ ?

System immunologiczny ma do spełnienia dwa zadania: z jednej strony broni organizm przed inwazyjnym działaniem zarazków chorobotwórczych, takich jak obce bakterie czy grzyby, z drugiej zaś identyfikuje i likwiduje patogeny, antygeny i komórki nowotworowe.

Komórki uczestniczące w reakcjach immunologicznych (limfocyty) powstają w szpiku kostnym, część z nich pozostaje w nim, dojrzewa i pomnaża się, inne opuszczają szpik i migrują do różnych obszarów np.: do jelit, tkanki łącznej, krwi czy skóry. W przeciwieństwie do innych komórek, komórki systemu obronnego mogą „wędrować” po całym organizmie. Dlatego nazywane są „stróżami zdrowia organizmu” .

System immunologiczny człowieka składa się z części wrodzonej „nieswoistej” i „swoistej”, nabytej w trakcie życia. W momencie, kiedy czynnik chorobotwórczy dostanie się do organizmu, następuje reakcja niespecyficzna, według zasady: „przedostał się wróg, rozpoznaj i zniszcz go!”.

Jeżeli nastąpi rozpoznanie intruza, do akcji wchodzą komórki obronne, np.: limfocyty B (z eng. Bone = Kość), które z tzw. przeciwciałami (immunoglobulinami) reagują na określony rodzaj patogenu. Naznaczają powierzchnię zarazka przeciwciałami w formie Y, co jest sygnałem dla makrofagów i fagocytów (komórek żernych) do jego eliminacji. Limfocyty T (limfocyty grasicozależne, T od łac. Thymus = grasica) mają natomiast za zadanie odróżnić niegroźne komórki organizmu od niebezpiecznych komórek chorobotwórczych, a następnie wywołać reakcję obronną. Na bazie zdolności systemu immunologicznego do nauki i zapamiętywania, opiera się zasada szczepienia organizmu osłabionymi zarazkami. Jeśli funkcja ta nie działa prawidłowo, błędne rozpoznanie niegroźnych komórek organizmu może wywołać reakcję autoimmunologiczną, polegającą na skierowaniu odpowiedzi układu immunologicznego przeciwko własnym, prawidłowym komórkom.

Obok limfocytów B i T w skład systemu immunologicznego wchodzi wiele innych komórek, np.: komórki tuczne, które wypełnione są organicznymi związkami chemicznymi (np.: histaminą). Wypróżnienia się tych komórek, spowodowane przez przeciwciała prowadzi do naturalnej reakcji obronnej organizmu, jak np.: biegunka czy katar, dzięki której zarazki są szybko wydalane z organizmu.

Swoista odpowiedź na patogeny i antygeny kształtuje się przez całe życie. Z tego też powodu dzieci częściej chorują, ale podczas każdej choroby system odpornościowy nabiera więcej „doświadczenia”. Starsze osoby są podatniejsze na infekcje z tego powodu, że ich system immunologiczny również podlega procesom starzenia.

Stowarzyszenie Medycyny Mitochondrialnej poleca:

Molkur Bauchtropfen

Zobacz w sklepie

MOLKUR Bauchtropfen

Kompleksowa ochrona śluzówki układu trawiennego i jelit. Regulacja mikroflory jelit....

Zobacz w sklepie