Podstawą koncepcji MITO-MED jest strategia samej natury – wytwarzanie energii przy udziale tlenu i wolnych rodników.

Wolne rodniki, a zwłaszcza rodniki tlenowe, są substancjami bardzo agresywnymi. Zagrażają witalności żywych komórek. Występują właściwie w organizmach większości istot na ziemi, które – oddychając – pozyskują energię z tlenu.

W zależności od warunków środowiskowych (obciążenie promieniowaniem) oraz czynników wewnętrznych (zapotrzebowanie energetyczne, aktywność immunologiczna etc.) wolne rodniki występują w mniej lub bardziej wysokich stężeniach w organizmie. Powstają również w trakcie bieżących procesów pozyskiwania energii w organizmie, np. przez niepełną oksydację glukozy i kwasów tłuszczowych. Ponieważ występując w większych ilościach, atakują struktury komórkowe i mogą je niszczyć. Organizm jest zmuszony przeciwdziałać ich agresywnemu potencjałowi, unieszkodliwiając je.

Szczególnie zagrożone są wręcz mikroskopijnie małe „elektrownie” naszych komórek – MITOCHONDRIA, które są odpowiedzialne za produkowanie energii niezbędnej do przeżycia oraz do pełnienia poszczególnych funkcji komórkowych.

Ponad 85% całkowitego zapotrzebowania energetycznego komórek zależy od funkcjonalności naszych mitochondriów.

Energia w naszym organizmie jest magazynowana w formie ATP (energii chemicznej). Kiedy energia ta jest uwalniana, opróżnia się jej magazyn. To mitochondria, za każdym razem na nowo, muszą go „ładować”. Jeżeli spora część mitochondriów została nieodwracalnie uszkodzona, komórki organizmu nie będą mogły zostać wystarczająco zaopatrzone w energię.

W skrajnych przypadkach może to prowadzić do ciężkich dysfunkcji w zakresie żywotności określonych systemów komórkowych.

Naturalny proces starzenia się może być dziś postrzegany jako skutek wypalania się mitochondriów. W młodości i przy zwyczajnych, nietraumatycznych obciążeniach naszemu organizmowi wystarczy jego własny system ochronny, który jest w stanie odpierać ataki wolnych rodników, zanim zdążą wyrządzić jakiekolwiek szkody.

Ten system ochronny, niczym „dyrygent” wymaga składników odżywczych – „antyoksydacyjnej orkiestry”. Owe składniki to: przede wszystkim enzymy, witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, pierwiastki śladowe, a zwłaszcza KOENZYM Q10, który pełni główną rolę w przekazywaniu energii, jest najbardziej znaczącym endogennym i rozpuszczalnym w tłuszczach antyoksydantem.

Wraz z wiekiem spada jednak wytwarzanie niektórych spośród tych chroniących nasz organizm substancji. Wysoce wrażliwe błony komórek i mitochondriów są o wiele bardziej narażone na uszkodzenia spowodowane atakiem wolnych rodników.

Dlatego powinno się zadbać o dostarczenie do organizmu substancji antyoksydacyjnych z zewnątrz, by zapobiec postępującej redukcji poziomu energetycznego i opóźnić typowe zjawiska procesu starzenia się.

Wspomaganie procesów wytwarzania energii oraz aktywowanie endogennego, antyoksydacyjnego systemu obronnego organizmu powinno następować przy udziale wyłącznie naturalnych substancji, których działanie jest poparte naukowo. Istotnym jest uzupełnianie niedoborów tych substancji wg. indywidualnego zapotrzebowaniem organizmu. W ten sposób organizm zostaje wyposażony w możliwość przeciwdziałania wolnym rodnikom, a przez to chronienia mitochondriów i utrzymywania ich w dobrym stanie.

Filary koncepcji MITO-MED mogą być zestawiane ze sobą niczym instrumenty jednej orkiestry – zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem; można nimi również dowolnie dyrygować – raz głośno, raz cicho; jednym razem szybko, innym razem wolno; raz może grać instrument solo, innym razem wszystkie instrumenty jednocześnie.

Filary koncepcji MITO-MED tworzą:

ANTYOKSYDACYJNE KOMPLEKSY ENZYMÓW

Aby zapewnić skuteczną ochronę przed nadmierną oksydacją, poza antyoksydantami niezbędne są stosunkowo duże stężenia antyoksydacyjnych enzymów ochronnych takich jak: SOD (dysmutaza ponadtlenkowa), GPx (peroksydaza glutationowa) oraz KAT (katalaza).

Podobne pod względem struktury – kompleksy enzymów znajdują się w roślinach, a zwłaszcza w zarodkach pszennych. Ich zadaniem jest magazynowanie pożywienia (tłuszczu), który musi być szczególnie chroniony, w celu przeżycia zarodka roślinnego.

Także w ludzkim organizmie wszystkie wymienione enzymy spełniają funkcję polegająca na wychwytywaniu wolnych rodników, zapobiegając oksydacyjnym uszkodzeniom błon. Enzymy antyoksydacyjne tworzą pierwszą linię frontu endogennego systemu obrony naszego organizmu.

Do ochrony komórek, przy normalnym obciążeniu wystarczają obecne w organizmie stężenia enzymów. Przy nadmiernym obciążeniu endogenna ochrona niestety nie jest już wystarczająca.

W przypadkach psychicznego lub fizycznego przeciążenia enzymy antyoksydacyjne muszą dokonywać nieprawdopodobnych „osiągów”. W przypadku braku niezbędnych dla tych enzymów pierwiastków śladowych, jak np. selenu, cynku i manganu funkcje obronne zostają znacząco obniżone, czy wręcz zahamowane.

KOENZYM Q10 / UBICHINON Q10 / UBICHINOL Q10

Koenzym Q10 jest w naturalny sposób obecny we wszystkich ludzkich komórkach (jest ubikwitarny) i stanowi nieodzowny warunek dla pozyskiwania energii.

Występuje zarówno w postaci zredukowanej (jako chinol) oraz utlenionej (jako chinon). Zredukowane Q10 jest formą aktywną w oddychaniu. W uproszczeniu można powiedzieć o wszystkich organizmach pożytkujących tlen „bez Q10 nie ma energii, bez energii zaś – nie ma życia”. Znaczenie koenzymu Q10 zostało już wielokrotnie udowodnione w licznych publikacjach, aż po nagrodę Nobla w dziedzinie chemii z roku 1978.

Koenzym Q10 oprócz pośredniczenia w wytwarzaniu energii, neutralizuje wolne rodniki w błonach komórkowych i dzięki swojej obecności zapewnia niezakłóconą komunikację międzykomórkową. Uczestniczy również w regeneracji witaminy E, która jest zużywana przez wolne rodniki. Jest zatem bardzo skutecznym przeciwutleniaczem.

Koenzym Q10 jest również niezbędnym przekaźnikiem energii w zdrowym organizmie. Przy wielu psychicznych i fizycznych obciążeniach dzięki zapewnieniu odpowiedniego poziomu Q10 może tzw. niemożliwe do uniknięcia zużycie energii zostać zredukowane. Zredukowany zostaje również zwiększający się z wiekiem deficyt bioenergetyczny.

Kluczowym jest zaopatrzenie organizmu w odpowiedni poziom koenzymu Q10. W przypadku każdego człowieka wiąże się to z jego indywidualnymi cechami oraz z okolicznościami życia.

Żelazna reguła głosi, że podstawowe zapotrzebowanie zwiększa się z każdym dodatkowym obciążeniem.

Obciążenia psychiczne lub nawet choroby zakaźne odgrywają przy tym o wiele większą rolę niż nadwyrężenie fizyczne.

Płynny KOENZYM Q10 (UBICHINON I UBICHINOL)

Płynny koenzym Q10 zawiera ubichinon Q10 lub ubichinol Q10 w formie dotychczas niedostępnej – w formie zimnej cieczy. Jedna kropla tej substancji zawiera mikroskopijnie małe (ok. 50nm) cząsteczki, które są o wiele szybciej wchłaniane przez śluzówkę jamy ustnej, niż wszystkie znane dotychczas formy koenzymu Q10.

Dotychczasowe doświadczenia potwierdzają, iż ultramałe krople Q10 są znacznie lepiej resorbowane, niż tradycyjny Q10 w formie proszku lub kapsułek.

Dzięki szybkiej resorpcji deficyty Q10, spowodowane obciążeniami fizycznymi lub psychicznymi, mogą zostać znacznie szybciej uzupełnione. Powstający także deficyt bioenergetyczny („zmęczenie komórek”) szybko może zostać przezwyciężony.

WITAMINA B3 (NIACYNAMID)

Witamina B3 jest kamieniem budulcowym koenzymów NAD oraz NADP. Uczestniczy w wielu reakcjach enzymatycznych podczas przemiany materii, a także w procesach wytwarzania energii w mitochondriach. Odgrywa istotną rolę w obronie przed niebezpiecznymi związkami tlenu, tzw. wolnymi rodnikami oraz współdziała w przekształcaniu Q10 w specjalną formę, działającą aktywnie w walce z wolnymi rodnikami.

Witamina B3 ochrania komórki nerwowe i jest nieodzowna dla ich prawidłowego funkcjonowania.

Na baczności powinny się mieć zwłaszcza osoby spożywające niewielkie ilości mięsa i wegetarianie. Ponieważ witamina B3 w produktach zbożowych jest w formie wiązanej, w której jest niekorzystnie wchłaniana przez jelita.

Odpowiednie zaopatrzenie organizmu w B3 przyczynia się do trwałej i wysokiej wydajności naszych komórek.

WITAMINA C o przedłużonym uwalnianiu

Miejsce witaminy C w naszym systemie obronnym jest powszechnie znane. Eksperci są dziś zgodni, że do pokrycia endogennego zapotrzebowania na witaminę C konieczne jest jej codzienne uzupełnianie.

Istotę witaminy C dla naszego organizmu najlepiej określił Linus Pauling: „Człowiek jest istotą o stałym niedoborze witaminy C”.

Najnowsze badania wykazały, że witamina C w roli antyoksydanta, a zwłaszcza jako kofaktor enzymów, jest o wiele ważniejsza niż wcześniej przyjmowano. Odgrywa ona bowiem centralną rolę w strategii utrzymania przy życiu ludzkich komórek. Jako kofaktor pełni ważną rolę w następujących procesach:

  • tworzeniu się kolagenu, podstawowej substancji tkanki łącznej, szczególnie ważnej dla ochrony naczyń;
  • obronie immunologicznej;
  • tworzeniu się hormonów mózgowych;
  • procesach odtruwania;
  • tworzeniu się neurotransmiterów (substancji przekaźnikowych).

Jednym słowem witamina C wzmacnia układ immunologiczny i chroni system nerwowy.

Jednak większość popularnych preparatów bogatych w witaminę C ma tę wadę, że zbyt duża dawka może nie zostać wystarczająco szybko wchłonięta przez układ żołądkowo-jelitowy. Z tego powodu duża część zostaje wydalona, zanim zostanie wykorzystana.

Dzięki umieszczeniu witaminy C w określonej matrycy udało się stworzyć – witaminę C o długotrwałym działaniu. Kryształy witaminy C – w tym preparacie – zostały umieszone na rusztowaniu z celulozy i dzięki temu mogą być one stopniowo uwalniane przez 6-8 godzin.

Dzięki temu endogenne pompy witaminy C mają wystarczająco dużo czasu, aby dostarczyć właściwą ilość do odpowiednich organów.

Ponieważ witamina C uczestniczy w odtwarzaniu oraz nowym tworzeniu witalnych substancji w organizmie, a procesy regeneracyjne odbywają się głównie w stanach wypoczęcia, czyli przeważnie nocą, zaleca się, aby witaminę C o długotrwałym działaniu przyjmować nocą, przed pójściem spać.

SELEN

Selen zawarty w mikroaldze – spirulinie platensis jest wiązany organicznie, np. jako selenocysteina lub selenometionina, jest antyoksydacyjnym pierwiastkiem śladowym.

Organiczne wiązania selenu mogą zmniejszać i neutralizować działanie szkodliwych substancji takich jak np. wolne rodniki, nadtlenki wodoru i inne nadtlenki (nadtlenki lipidowe, steroidowe i DNS). Źródłem selenu są produkty zbożowe.

Obecnie wiele obszarów europejskich może uchodzić za obszary deficytowe pod względem występowania selenu. Zamiast zalecanej przez normy międzynarodowe dawki 120-150 μg selenu dziennie spożywamy w Europie Środkowej tylko ok. 50-70 μg selenu wraz z naszym codziennym pożywieniem.

Z tego powodu suplementacja diety selen jest w pełni uzasadniona.Bogata w selen i godna polecenia jest słodkowodna alga- spirulina platensis, która w przeciwieństwie do wielu innych gatunków algi jest uboga w jod. Antyoksydacyjny charakter jest dodatkowo wzmacniany dzięki bogatej zielonemu chlorofilowi zawartemu a tej aldze.

Selen jest bardzo ważnym kamieniem budulcowym antyoksydacyjnego enzymu GPx (peroksydazy glutationowej) i tym samym elementem pierwszej linii obrony obrony organizmu przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami.

Selen jest również bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy i dla prawidłowego wytwarzania prostaglandyny i nasienia.

Dlatego też odpowiednie zaopatrzenie organizmu w ten pierwiastek jest dalece pożądane.

CYNK DWUWARTOŚCIOWY

Cynk dwuwartościowy znajduje się w ludzkim organizmie, w podobnym stężeniu jak żelazo; a mianowicie w ilości 2-4 g. Uczestniczy w ok. 200 katalizowanych przez enzymy reakcjach – ważnych z punktu widzenia procesów życiowych. Cynk dwuwartościowy zapewnia wielu enzymom oraz kryształkom insulinowym właściwą strukturę przestrzenną – odpowiedni „kręgosłup”.

Spożycie cynku dwuwartościowego na terenie Europy jest ocenianie często jako zbyt niskie.

Jest on jednak bardzo potrzebny w organizmie, a jego niedobory manifestują się wieloma, w tym podprogowymi sygnałami.

Dotknięty może być zarówno układ odpornościowy, jak i skóra.

Wystarczające zaopatrzenie w cynk jest podstawą zdrowej, pięknej skóry oraz optymalnego procesu gojenia się ran.

W przypadku cukrzycy typu II powinno się stale kontrolować, czy zaopatrzenie organizmu w cynk dwuwartościowy jest właściwe. Jest on niezbędny do magazynowania insuliny w trzustce.

Kiedy nasz system immunologiczny jest atakowany, obecność cynku dwuwartościowego stanowi znaczące wsparcie dla endogennego systemu obrony.

Należy zatem przyjąć, że różne sytuacje obciążające zwiększają poziom zapotrzebowania na ten pierwiastek.

W celu optymalnego wchłaniania oraz zapewnienia jego biologicznej dostępności w organizmie decydujące jest źródło pochodzenia cynku.

Godną polecenia pod względem wchłaniania formę organicznie wiązanego cynku dwuwartościowego stanowi mikroalga Spirulina Platensis.

CHROM TRÓJWARTOŚCOWY

Spalanie glukozy zalicza się do najważniejszych procesów przygotowywania energii. Proces ten jest sterowany przez reakcję insuliny w receptorze insulinowym.

Stopień skuteczności tego procesu zależy od poziomu chromu trójwartościowego w organizmie. Pierwiastek śladowy chrom w swojej trójwartościowej formie był w ostatnich latach poddany intensywnym badaniom naukowym z zakresu medycyny sportu i diabetologii.

Chrom trójwartościowy jest tzw. czynnikiem tolerancji glukozy – odpowiada za transport glukozy do komórki.

Chrom trójwartościowy jest wymagany do utrzymania optymalnego poziomu insuliny, zachowania prawidłowej przemiany materii, uczestniczy w reakcji spalania węglowodanów i tłuszczu, zamiast magazynowania go. Niezmiernie ważnym jest jego odpowiedni poziom w organizmie.

Z medycyny rozrodczej wiemy, że brak chromu hamuje wytwarzanie nasienia w gruczołach płciowych. Natomiast podwyższony stres oksydacyjny może być konsekwencją nadwagi, której podłożem jest nieprawidłowy proces spalania cukrów.

MAGNEZ

Magnez jako składnik mineralny jest absolutnie niezbędny do prawidłowego przebiegu licznych procesów przemiany materii. Jest częścią ponad 300 enzymów.

Obok ubichinonu Q10, witaminy B3 oraz ryboflawiny odgrywa centralną rolę w zachodzącym w mitochondriach metabolizmie. Aktywuje określone enzymy w łańcuchu oddechowym w wewnętrznej błonie mitochondrialnej – miejscu pozyskiwania energii w komórkach.

Energia w naszym organizmie jest magazynowa w formie ATP (adenozynotrifosforanu), kluczowej substancji biologicznego transferu energii. W przypadku wielu reakcji reaguje jednak nie tyle samo wolne ATP, co połączenie – magnezu plus ATP.

KOBALAMINA (WITAMINA B12)

Kobalaminy to grupa substancji, których najważniejszym i najbardziej znanym reprezentantem jest witamina B12. Może ona występować w bardzo różnych formach. Najważniejszymi przedstawicielami witaminy B12 są metylokobalamina, cyjanokobalamina i hydroksykobalamina.

Witamina B12 jest ważna przede wszystkim w tworzeniu się krwi, jak i przy wykształcaniu i podziale komórek. Jest również niezbędna do produkcji koenzymu Q10 w organizmie.

Niedobory witaminy B12 ujawniają się w anemiach (niedokrwistości) oraz niespecyficznych symptomach takich jak mrowienie i uczucie zimna w dłoniach i stopach, stan wyczerpania i poczucie osłabienia oraz zaburzenia koncentracji.

Witamina B12 jest wykorzystywana przez stres nitrostatywny (wolne rodniki plus wysoki poziom tlenku azotu, np. przez stany zapalne).

Do jej przyswojenia w organizmie z jelita cienkiego wymagana jest wystarczająca ilość kwasu żołądkowego i związany z tym specjalny związek białka, czynnik wrodzony (tzw. intrinsic factor). Bez niego witamina byłaby rozkładana w żołądku i przez to nieskuteczna.

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3

Kwasy tłuszczowe omega 3 należą, tak jak ubichinon Q10, do grupy tzw. substancji mitotropowych (związanych z mitochondriami).

Są one kamieniami budulcowymi błon (komórek, mitochondriów, czerwonych ciałek krwi) oraz substancji wyjściowych do tworzenia hormonów tkankowych jak prostaglandyna, leukotrieny, tromboksan, które jako miejscowe substancje przekaźnikowe odgrywają bardzo ważną rolę w transmisji sygnału.

Kwasy tłuszczowe omega 3 pełnią istotną funkcję, jeśli chodzi o prawidłowy skład tłuszczy krwi i tym samym – płynność krwi oraz ukrwienie (dzięki wytwarzaniu hormonów tkankowych rozszerzających naczynia).

Poza tym kwasy tłuszczowe omega 3 są odpowiedzialne za elastyczność błon komórkowych, układu immunologicznego, metabolizmu skóry, układu sercowo-krążeniowego, a także sprawności umysłu i pamięci.

Do kwasów tłuszczowych omega 3 zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) oraz kwas alfa-linolenowy.

Są to substancje o zasadniczym znaczeniu i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Ważnymi źródłami, z których możemy czerpać kwas alfa-linolenowy, są określone oleje roślinne takie jak olej rzepakowy, lniany, z orzechów włoskich, sojowy. Natomiast w wypadku EPA i DHA w grę wchodzą ryby dalekomorskie z zimnych wód jak: makrele, sardynki, anchois.

Idealna proporcja między EPA i DHA wynosi 2:1.

Towarzystwo ds. Żywienia (DGE) zaleca, aby dziennie spożywać 1,2-1,5 g kwasów tłuszczowych omega 3.

W rzeczywistości dzienne spożycie wynosi przeciętnie maksymalnie jedyne 0,4 g. Niedostateczne zaopatrzenie naszego organizmu pogłębia się przez nadmierne spożycie kwasów tłuszczowych omega 6 (np. z tłuszczów zwierzęcych i roślinnych).

Ponieważ obie grupy kwasów tłuszczowych zachowują się jak konkurenci, a dla swojego przekształcenia w hormony tkankowe wymagają tych samych enzymów, bardzo ważna jest wyważona proporcja między kwasami tłuszczowymi omega 3 do omega 6 wynosząca 1:5.

Dlatego kwasy tłuszczowe omega 3, pozyskiwane z ryb dalekomorskich z zimnych wód, dzięki wysokiej zawartości EPA oraz DHA są szczególnie godne polecenia. W przeciwieństwie do olejów rybnych pozyskiwanych z ryb hodowlanych są one wolne od antybiotyków i hormonów wzrostu.

L-KARNITINA

L-karnityna jest substancją występującą w naturze i mającą zasadnicze znaczenie dla procesów przemiany materii w komórkach. Główną funkcją karnityny jest transport kwasu tłuszczowego do mitochondriów.

Kwasy tłuszczowe o strukturze długiego łańcucha mogą się wiązać tylko z karnityną i przez błonę mitochondrialną zostają dostarczone do wnętrza mitochondriów, gdzie ich obecność jest nieodzowna.

W mitochondriach w procesie pozyskiwania energii ulegają redukcji. Stąd pewnie pochodzi kolokwialne określenie mówiące o „spalaniu” tłuszczu.

Ludzki organizm może wytworzyć l-karnitynę z kwasów aminowych takich jak lizyna i metionina, jeśli do dyspozycji pozostają wystarczające ilości witaminy C, B6, niacyny i żelaza.

W większości przypadków zapotrzebowanie na karnitynę jest pokrywane przez spożywanie mięsa.

Naturalne źródła l-karnityny to: czerwone mięso i drób. Mleko zawiera mniejsze ilości karnityny.

MANGAN

Mangan jest centralnym składnikiem ponad 60 różnych enzymów. Pełni bardzo ważną funkcję w enzymie określanym jako „dysmutaza nadtlenkowa” (SOD2 lub forma Mn) w mitochondriach.

Dlatego mangan jest ważnym składnikiem endogennego systemu antyoksydacyjnego służącego do wychwytywania wolnych rodników tlenowych. Mangan odgrywa również ważną rolę w regeneracji skóry. Braki manganu ujawniają się poprzez deformację kości, zaburzoną produkcję nasienia oraz zaburzenia krzepliwości krwi.

W naturze mangan można pozyskać przede wszystkim z produktów pełnoziarnistych, warzyw strączkowych, orzechów oraz herbaty.

DIETETYCZNIE ŚRODKI SPOŻYWCZE SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA MEDYCZNEGO SŁUŻĄCE ZBILANSOWANIU DIETETYCZNEMU (TZW. DIETY ZBILANSOWANE)

Diety zbilansowane dzielą się na dwa rodzaje: kompletne diety zbilansowane i uzupełniające diety zbilansowane.

W ramach koncepcji MITO- MED oferowane są wyłącznie uzupełniające diety zbilansowane pod wspólną marką BILDI®, zalecane np. na migrenę, czy AMD (zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem).

Pod pojęciem diet zbilansowanych należy rozumieć- odpowiednio dobrane połączenia składników odżywczych służące do terapii medycznej u osób dotkniętych określoną chorobą.

Wszystkie produkty BILDI® zawierają substancje mitochondrialne w określonym stężeniu, których działanie w wypadku wymienionych objawów i zaburzeń jest udowodnione naukowo.

MIGRÄNOMIT® BILDI®, AMD BILDI® to preparaty tworzone w ramach koncepcji MITO- MED, stanowiące uzupełnienie diety zbilansowanej, których skuteczność stosowania potwierdzają badania.

MIGRÄNOMIT® BILDI®

MIGRÄNOMIT® BILDI® został stworzony specjalnie w celu terapii migreny dietą. Kombinacja wysokich dawek ubichinonu Q10, ryboflawiny (witaminy B2) i niacynamidu (witaminy B3) aktywuje metabolizm mitochondrialny i wyrównuje mitochondrialny bioenergetyczny deficyt w komórkach nerwowych.

AMD BILDI®

AMD BILDI® został stworzony specjalnie z myślą o dietetycznej terapii zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD) (formy suchej). Preparat zawiera kluczowe substancje mitotropowe i antyoksydanty, jak ubichinon Q10, taurynę, kwas alfa-liponowy, cynk, niacynamid, luteinę i zeaksantynę, jak mangan, miedź i selen.

Odpowiadają one za aktywację metabolizmu mitochondrialnego w plamce żółtej siatkówki i wyrównują zaburzoną równowagę między antyoksydantami i wolnymi rodnikami.

OCHRONA I PIELĘGNACJA SKÓRY

Skóra jako zewnętrzna „tarcza ochronna” organizmu jest w szczególnym stopniu wystawiona na wpływ środowiska takie jak: promieniowanie słoneczne (promienie UV), czy oksydację (przez tlen obecny w powietrzu).

Również tzw. stres oksydacyjny może wywierać niekorzystny wpływ na naszą skórę.

Organizm w szczególnych sytuacjach pozbawia organy wewnętrzne koenzymu Q10, aby udostępnić go zagrożonym obszarom zaatakowanej skóry.

Dlatego idealna ochrona skóry powinna płynąć z dwóch źródeł – zawsze z wewnątrz i z zewnątrz.

Koenzym Q10 uczestniczy w przekształcaniu składników odżywczych, względnie tlenu. Wspomaga obronę skóry przed agresywnymi rodnikami tlenowymi, które powstają np. przy promieniowaniu UV lub na skutek zanieczyszczenia powietrza.

W ten sposób wspomagany jest system immunologiczny, który ściśle związany jest ze skórą, jak i znajdujące się w skórze komórki nerwowe. Q10 działa odżywczo na komórki i jest w swojej aktywności o wiele bardziej skuteczny niż witamina E, ponieważ dodatkowo może regenerować zużyte pokłady tej witaminy.

Koenzym Q10 przyczynia się do stymulacji procesu regeneracji komórek. Dzięki polepszonej komunikacji komórkowej, w związku ze zdolnością do przyjmowania wody, przeciwdziała powstawaniu zmarszczek.

Innowacyjne formy aplikacji substancji preparatów kosmetycznych MSE, optymalna kombinacja wysoko wartościowych składników połączona z produkcją zgodną z najnowszymi danymi naukowymi, bazują na dziesięcioleciach doświadczeń i wynikach badawczych firmy MSE.

Podsumowanie

Multipreparaty są wprawdzie wygodne w użyciu, ale zawarte w nich składniki rzadko zawierają optymalne dawki dopasowane do indywidualnych potrzeb organizmu.

Dzięki monopreparatom można precyzyjnie dostarczyć do organizmu odpowiednio wysokie dawki – zagrać właściwe dźwięki, w odpowiednim rytmie jak na instrumentach w orkiestrze symfonicznej.