Koncentrat serwatki MOLKUR to ważne ogniwo zdrowia od jelit

MOLKUR jest od wielu lat znanym w Niemczech,  tradycyjnym, w 100 % naturalnym preparatem na przeziębienia, biegunki oraz każdą przypadłość wieku dziecięcego.

Jego działanie oparte jest na wielu ważnych składnikach odżywczych , a szczególnie na zawartości kwasu mlekowego racemicznego. Stężona konsystencja (koncentrat) tych komponentów dodatkowo potęguje ich dobroczynny wpływ na zdrowie.

Jak powstaje MOLKUR?

MOLKUR powstaje w procesie fermentacji serwatki zaszczepionej bakteriami mlekowymi. Mleko, z którego powstaje serwatka MOLKUR w najczystszej, wolnej od produktów ubocznych formie, pochodzi ze ekologicznego wypasu krów. Podczas ostrożnego przetwarzania, serwatka MOLKUR zostaje wzbogacona o kwas mlekowy racemiczny.

Zawartość kwasu mlekowego w wyjściowym produkcie – czystej serwatce – wynosi ok. 0,5 – 1%, w gotowym koncentracie serwatki wzrasta aż dziesięciokrotnie. Przy tym kwas mlekowy racemiczny nie ma negatywnego wpływu na żołądek, wręcz przeciwnie , pomaga w wielu schorzeniach przewodu pokarmowego.

Jak działa MOLKUR?

  1. Bezpośrednie działanie bakteriobójcze                                                                                                            

Oznacza to, że MOLKUR hamuje rozwój czynników zakaźnych (gronkowce, paciorkowce, pseudomonas) oraz prowadzi do ich unicestwienia. W przypadku bakterii koli i zakażeń mieszanych udowodniono takie samo działanie. Przy czym ważne jest: im większe jest stężenie serwatki, tym szybsze działanie. Dlatego w infekcjach jamy ustnej i gardła – jeżeli nie istnieje indywidualna nietolerancja – poleca się przyjmowanie preparatu w postaci nierozcieńczonej.

  1. Pośrednie działanie bakteriobójcze                                                                                                                      

Molkur działa na zasadzie „katalizatora” ważnych biologicznych procesów wpływających na obronę przeciwko procesom chorobowym, przy czym system obronny organizmu pobudzany jest do wzmożonego działania czyli optymalnej produkcji przeciwciał. Ponadto poprzez obniżenie wartości pH śluzówek, kwas mlekowy racemiczny wzmacnia ich funkcję obronną przeciwko chorobotwórczym mikroorganizmom.

  1.  Działanie przeciwzapalne                                                                                                                            

Połączone działanie kwasu mlekowego, minerałów i substancji śladowych wywołuje ściąganie (napinanie) tkanek, efektem czego jest szybkie łagodzenie objawów zapalnych.

  1.  Pobudzanie i regulowanie flory jelitowej                        

Dzięki MOLKUR komórki są pobudzane do lepszego pożytkowania zasobów dostarczanej energii. Poprzez wysoką zawartość kwasu mlekowego racemicznego zapewniane jest dokładne dostosowanie mikroflory (zmiana środowiska), np. jelitowej czy waginalnej.

  1. Wzmocnienie układu odpornościowego                                                                                                      

Zawarty w MOLKUR serwatki skoncentrowany (R)kwas mlekowy jest naturalnym wytworem bakterii kwasu mlekowego, rozwijających się wyłącznie w środowisku mleko – kwaśnym. Produkowany przez nie kwas mlekowy obniża wartość pH (wartość kwaśno – zasadową) i, poprzez hamowanie rozrostu obcych bakterii, optymalizuje ich przestrzeń życiową. Szczepy bakterii wrażliwych na kwas nie mogą się w takim środowisku rozwijać i wypierane są przez pożądane bakterie kwasu mlekowego. Tym samym, bakterie kwasu mlekowego, można swobodnie określić jako „zarządcę‘’systemu odpornościowego, przyczyniającego się do wzmocnienia naturalnych sił obronnych organizmu.

Co zawiera MOLKUR?

  1. Kwas mlekowy racemiczny

Kwas mlekowy racemiczny jest ważnym czynnikiem wpływającym na odbudowę i utrzymanie zdrowej flory bakteryjnej jelit. Powstrzymując i wypierając chorobotwórcze, tzw. patogenne zarazki i bakterie gnilne, wpływa bezpośrednio na system immunologiczny, odciąża i wzmacnia jego funkcjonowanie. Jest on niezwykle skutecznie przyswajany przez ludzki organizm i niezwykle ważnym ogniwem zdrowia organizmu.

Zawarty w koncentracie serwatki MOLKUR kwas mlekowy racemiczny pełni w organizmie człowieka jeszcze inne bardzo istotne funkcje, jak: wspomaganie produkcji energii w mięśniach, wątroby i powstawanie czerwonych krwinek. Poza tym jest „materiałem budowlanym” dla glukozy, kwasów tłuszczowych i steroidów, do których należą między innymi kwasy żółciowe, hormony płciowe, i glikozydy nasercowe. Ważna jest też jego funkcja jako substancji ochronnej, zapobiegającej rozprzestrzenianiu się w jelitach chorobotwórczych mikroorganizmów. Kwas mlekowy ma również wzmacniający wpływ na śluzówki, przez co reguluje też środowisko pH wydzieliny z pochwy i chroni kobiece narządy płciowe przed zarazkami chorobotwórczymi. Jako składnik naturalnego „kwasu płaszcza skóry” (lub filmu hydrolipidowego) i chroni skórę przed wysuszaniem.

Poprzez dezynfekujący i bakteriobójczy wpływ na kwaśno – wrażliwe bakterie, kwas mlekowy racemiczny działa w organizmie człowieka zarówno jak probiotyk (z gr. dla życia) i antybiotyk (z gr. przeciw życiu).

Działanie kwasu mlekowego racemicznego:

+ dezynfekujące i bakteriobójcze w stosunku do niektórych bakterii gnilnych

+ hamujące chorobotwórcze zarazki

+ odbudowujące florę jelitową ( np. po leczeniu antybiotykami)

+ wspomagające trawienie

+ odciążające w zaburzeniach przemiany materii

+ wzmacniające serce i regulujące krwiobieg

+ wzmacniające w stanach osłabienia

+ uśmierzające (łagodzące) w chorobach skóry

+ chroniące śluzówki

2. Laktoza

Zawartość laktozy w koncentracie serwatki MOLKUR jest bardzo niska i tylko w nielicznych przypadkach zaobserwowano występowanie objawów nietolerancji produktu.

3. Kwas ortowy   

Kwas ortowy odgrywa ważną rolę w metabolizmie kwasu foliowego i witaminy B¹², w połączeniu z magnezem ma wpływ na przemianę materii komórek, przez co odgrywa ogromną rolę w metabolizmie materiału genetycznego DNA (kwasu deoksyrybonukleinowego). Dodatkowo zakłada się jego udział w ochronie komórek wątroby przed absorbowaniem substancji trujących i przypisuje mu się funkcję odtruwającą. Może być to potwierdzeniem skutecznego działania kuracji serwatkowej przy leczeniu podwyższonych czynności wątroby.

4. Minerały i pierwiastki śladowe                                                                                                                    

Koncentrat serwatki zawiera wszystkie minerały znajdujące się naturalnie w serwatce, częściowo w śladowych ilościach. Jednak według teorii medycyny naturalnej, nie zawsze ilość minerałów decyduje o efekcie działania, a współdziałanie wielu, tych naturalnie ze sobą powiązanych elementów. Uważa się, że wiele z nich uzupełnia się wzajemnie, potęguje swoje działanie lub wspiera, a nawet umożliwia, przyswajanie innych witalnych substancji.

5. Kwas krzemowy                      

Kwas krzemowy bierze udział w procesie budowy kości i odbudowy tkanki łącznej. Jego niedobór objawia się poprzez suchą, spierzchniętą skórę, łamliwe paznokcie i rozdwajanie się końcówek włosów.

6. Żelazo                                                                                                                                                            

Jest niezbędne do produkcji erytrocytów – czerwonych krwinek, związanych w krwi głównie w postaci hemoglobiny, oraz do przenoszenia tlenu we krwi i tkankach.

7. Wapń                                                                                                                                                            

Jego obecność w organizmie ma decydujący wpływ na stabilność i elastyczność całego układu kostnego człowieka. Wapń jest minerałem występującym w organizmie człowieka w największych ilościach i znajduje się, w postaci związku chemicznego, w kościach i zębach.

8. Magnez

Niedobór magnezu można łatwo rozpoznać, objawia się najczęściej poprzez bolesne skurcze mięśni łydek lub kurcze mięśni podczas sportu. Inne symptomy to migrena, brak koncentracji, nagłe podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi lub zaburzenia rytmu serca. Oznacza to radykalnie niski poziom magnezu w organizmie i dlatego wskazane jest przyjmowanie go przez dłuższy czas.

Obok wyżej wymienionych minerałów koncentrat serwatki zawiera też bardzo małe ilości sodu, potasu jak również fosforanów, chlorków i siarczanów, które odgrywają znaczącą rolę w wielu procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Są to – jak sama nazwa wskazuje – elementy występujące w organizmie w ilościach śladowych i potrzebne są przede wszystkim do funkcji kontroli ludzkiego organizmu. Często odgrywają rolę katalizatora umożliwiającego wiele procesów przemiany materii. Niektórym z nich przypisuje się rolę ochronną komórek, dzięki czemu organizm jest w stanie trzymać „w ryzach” komórki rakowe. Pierwiastki śladowe znajdujące się w koncentracie serwatki to przede wszystkim mangan, cynk, miedź i kobalt.

9. Witaminy z grupy B

Również witaminy z grupy B  (B1, B2, B3, B6, B13, B5) wchodzą w skład koncentratu serwatki. Tutaj bardzo ważne jest ich wzajemne oddziaływanie.

Kiedy stosować MOLKUR?

  1. Biegunka – kilkakrotnie w ciągu dnia pić 20 – 30 kropel Molkur, rozpuszczonych w szklance wody. Po ustaniu objawów kontynuować przyjmowanie preparatu przez następnych kilka dni (2 – 3 razy dziennie).

 

  1. Dolegliwości wątroby – Koncentrat serwatki MOLKUR , rozpuszczony w proporcji 20 – 25 kropli na szklankę wody, pić powoli, małymi łykami przed każdym posiłkiem. Dolegliwości wątroby nie następują nagle, spowodowane są długotrwałym stylem życia. Regularne przyjmowanie preparatów koncentratu serwatki, a szczególnie jej wpływ na florę bakteryjną jelit, odciąża wątrobę. Obok kwasu mlekowego racemicznego, naturalnymi produktami chroniącym wątrobę są też karczoch i ostropest plamisty.

 

  1. Katar- 2 – 3 razy dziennie płukać nos roztworem koncentratu serwatki (w proporcji: 10 kropli na ½ szklanki ciepłej wody). Dodatkowo, w celu wzmocnienia i pobudzenia systemu immunologicznego pić 3 razy dziennie po 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczony w ½ szklanki wody lub soku pomarańczowego. Płukanie jamy ustnej roztworem koncentratu serwatki zapobiega rozsiewaniu zarazków w obszarze gardła.

 

  1. Odbijanie i uczucie sytości – przyjmować po jedzeniu  20 kropli Molkur nierozcieńczonych lub rozcieńczonych w ½ szklanki wody. Kwas mlekowy pobudza soki trawienne, co prowadzi do odbudowy optymalnego środowiska bakteryjnego w żołądku.

 

  1. Osłabienie trawienia- po jedzeniu pić małymi łykami 20 – 30 kropli Molkur rozpuszczonych w wodzie. Zapobiegawczo można stosować serwatkę przez dłuższy- czas pić 2 – 3 razy dziennie po 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczonych w wodzie.Kwas racemiczny w MOLKUR zawarty pobudza produkcję kwasu w żołądku i polepsza perystaltykę jelit. Dezynfekujące działanie kwasu mlekowego racemicznego powoduje niszczenie bakterii gnilnych i fermentacyjnych.

 

  1. Przeziębienie, infekcje górnych dróg oddechowych – już przy pierwszych objawach powinno się zacząć przyjmować koncentrat serwatki- Molkur kilkakrotnie w ciągu dnia, po 25 – 30 kropel. Ma on wpływ na wzmocnienie układu immunologicznego. Przy katarze i suchym nosie – w zależności od indywidualnej tolerancji – używać rozcieńczonego koncentratu do nawilżania i dezynfekowania śluzówki nosa. Przez aktywny wpływ bakterii kwasu mlekowego na tzw. tkankę mezenchymatyczną jelita cienkiego inicjowany jest wzmożony rozrost komórek ochronnych.

 

  1. Wzmocnienie systemu immunologicznego/ podnoszenie odporności   Koncentrat serwatki przyjmować 3 – 4 razy dziennie po 25 – 30 kropli w połączeniu z wodą lub maślanką.

 

  1. Zaburzenia pracy jelit, zapalenie jelit – przyjmować rano, w południe i wieczorem, każdorazowo przed jedzeniem, 20 – 30 kropli Molkur rozcieńczonych w ½ szklanki ciepłej wody. Pić powoli, małymi łykami. Zawarty w produktach serwatki skoncentrowany (R)kwas mlekowy zapewnia dokładne dostosowanie flory bakteryjnej w środkowym i dolnym odcinku jelit, obniża wartość pH, przez co optymalizuje przestrzeń życiową, niezmiernie ważnych dla flory jelitowej, bakterii jelitowych.

 

  1. Zaburzenia żołądkowe, nieżyt żołądka – pić 3 – 4 razy dziennie po 20 – 30 kropli Molkur. Przed połknięciem preparat potrzymać krótko w buzi. Kwas mlekowy racemiczny wpływa pozytywnie na zaburzenia funkcji wydzielniczej błony śluzowej żołądka. Wspiera rozkład białek przez enzym trawienny – pepsynę. Jednocześnie, w celu zwiększenia naturalnej ochrony żołądka, pobudza komórki śluzówki do zwiększonej produkcji śluzu.

 

  1. Zapalenie gardła – kilka razy dziennie, szczególnie po posiłkach płukać gardło roztworem koncentratu serwatki (30 – 40 kropli rozcieńczonych w szklance wody).Lekkie i mało bolesne zapalenie gardła znika często już po kilkudniowej kuracji. Kwas mlekowy w serwatce ma przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie. Przy leczeniu antybiotykami płukanie gardła może działać wspomagająco.MOLKUR nie niszczy „dobrej” flory bakteryjnej jamy ustnej.

 

  1. Zgaga- zapobiegawczo: pić małymi łykami 3 razy dziennie 15 – 20 kropli Molkur rozpuszczonych w ½ szklanki wody. Przez unormowanie stanu błony śluzowej żołądka często następuje poprawa.Unikać pośpiesznego jedzenia, używek i nadwagi. Przyjmowanie leków na zgagę i nadkwaśność żołądka łagodzi tylko objawy zgagi, ale nie zapobiega dalszej, nadmiernej produkcji kwasów żołądkowych. Długotrwała i nieleczona zgaga może być przyczyną zapalenia przełyku . Aby utrzymać zgagę w „ryzach” wystarczy często zmiana przyzwyczajeń pokarmowych i stylu życia.

Podsumowanie

MOLKUR® jest w 100 % naturalnym i przyjaznym organizmowi preparatem na bazie koncentratu serwatki, bogatym w minerały, mikroelementy i kwas mlekowyracemiczny. Tworzona dzięki niemu, sprawna i zdrowa flora jelitowa skutecznie wspiera oczyszczanie organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych oraz chroni organizm przed szkodliwymi dla zdrowia bakteriami (sprawuje funkcję ochronną organizmu). Innymi słowy:  sprawna i zdrowa flora jelitowa gwarantuje prawidłowo działający system odpornościowy organizmu.
Ze względu na wysoką jakość i naturalne pochodzenie, preparat może być stosowany długotrwale i w każdym wieku.

 

 

Stowarzyszenie Medycyny Mitochondrialnej poleca:

Molkur Bauchtropfen
Zobacz w sklepie

MOLKUR Bauchtropfen

 

Kompleksowa ochrona śluzówki układu trawiennego i jelit. Regulacja mikroflory jelit...

Zobacz w sklepie