Przez lata uznawana za odpad powstający po całkowitym ścięciu mleka, dziś serwatka MOLKUR wraca na salony. I to dosłownie: dieta na bazie tego produktu podbija serca gwiazd Hollywood, które chcą szybko i zdrowo schudnąć, oczyścić organizm z toksyn, poprawić swój wygląd czy samopoczucie. Jej niezwykłe zdrowotne właściwości zostały odkryte dopiero w latach 80. przez dietetyka Helmuta Anemuellera. Dzięki niemu i późniejszym badaniom wiemy dziś, że serwatka skutecznie zapobiega infekcjom, łagodzi objawy alergii i problemy trawienne, a nawet obniża ciśnienie i poprawia czynność naczyń1.

Zapomnij o infekcjach i alergii!

Białka serwatkowe należą do substancji o najwyższej wartości odżywczej, są łatwo trawione i absorbowane w przewodzie pokarmowym. Jednym z nich jest laktoferyna, której działanie związane jest głównie z funkcjonowaniem naturalnej odporności organizmu (m.in. warunkuje ona dojrzewanie komórek układu immunologicznego). Współdziała z nią obecny w serwatce kwas mlekowy (racemiczny). Ponieważ składnik ten doskonale reguluje pracę układu odpornościowego, jest skuteczny w profilaktyce i zwalczaniu infekcji, jak i w przypadku alergii, czyli nadmiernej reakcji immunologicznej. Zwiększa ukrwienie śluzówek, dzięki czemu blokuje wnikanie do organizmu alergenów oraz chorobotwórczych patogenów.

Z kolei cysteina jest aminokwasem niezbędnym do syntezy białek biorących udział w reakcjach ostrej fazy, odpowiedzialnych m.in. za przywrócenie stanu homeostazy w organizmie2. Dzięki temu serwatka może być istotnym elementem diety gwarantującej ogólne dobre samopoczucie.

 

Zdrowe jelita i waga pod kontrolą

 

Serwatka staje się również coraz popularniejszym składnikiem dietetycznym. I nie ma w tym nic dziwnego: decydują o tym jej bogaty skład oraz wielokierunkowe działanie.

Przede wszystkim jest doskonałym źródłem białka, którego podwyższone spożycie może stanowić skuteczną strategię odchudzania. Z jednej strony jego odpowiednia podaż zwiększa poczucie sytości, a z drugiej – może stymulować anabolizm białek mięśniowych, sprzyjając zatrzymywaniu beztłuszczowej masy mięśniowej i poprawie profilu metabolicznego3.

Koncentraty białek serwatkowych charakteryzują się również dużą zawartością wapnia, który – jak wykazano – zmniejsza akumulację tłuszczu, a także przyspiesza jego spalanie.

Przy wszystkich tych cennych właściwościach serwatka nie obciąża układu pokarmowego, a wręcz przeciwnie: wpływa korzystnie na jego florę bakteryjną, wykazując działanie probiotyczne i prebiotyczne. Kwas mlekowy gromadzi się w dolnym odcinku jelita, czyniąc jego środowisko lekko kwaśnym, co sprzyja namnażaniu się dobroczynnych bakterii neutralizujących szkodliwe produkty rozpadu. Dzięki temu serwatka jest dobrym sposobem na detoksykację czy walkę z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.

Rewolucyjny MOLKUR

 

Choć sama serwatka charakteryzuje się licznymi właściwościami zdrowotnymi, jeszcze lepsze efekty może dać jej koncentrat, wyprodukowany na bazie oryginalnej i opatentowanej receptury niemieckiego farmaceuty dr. Sandersa.

Preparat MOLKUR pozyskuje się z mleka krów z letniego wypasu – kiedy ich pożywienie jest najbardziej wartościowe. Dzięki temu możliwe jest otrzymanie maksymalnie skoncentrowanej serwatki bogatej w witaminy, pierwiastki śladowe (mangan, miedź, cynk, kobalt), minerały (żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosforan, siarczan), a przede wszystkim kwas mlekowy.

Ponad 90-letnia tradycja stosowania preparatu MOLKUR pokazuje, że skutecznie wspiera on mikroflorę jelitową, umożliwiając oczyszczanie organizmu z niestrawionych resztek pokarmowych oraz chroniąc go przed atakami patogenów i alergenów. Działa też bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Stosowanie koncentratu serwatki MOLKUR poleca się przede wszystkim przy biegunkach, kłopotach z wątrobą, infekcjach (np. wiosennym katarze), dolegliwościach trawiennych (np. odbijaniu, osłabionej perystaltyce jelit, zaburzeniach żołądkowych, zgadze) czy dla ogólnego wzmocnienia odporności.

 

 

Stowarzyszenie Medycyny Mitochondrialnej poleca:

Molkur Bauchtropfen
Zobacz w sklepie

MOLKUR Bauchtropfen

 

Kompleksowa ochrona śluzówki układu trawiennego i jelit. Regulacja mikroflory jelit...

Zobacz w sklepie

 

Bibliografia:

 

  1. Postępy Hig Med Dosw 2014; 68: 172-178; Nutr J 2009; 22 (8):34
  2. KiF 2009; 7-8: 106-109; KiF 2009; 2: 140-143
  3. Am J Clin Nutr. 2008; 87 (5): 1558S-1561S